Учебната 2014/2015 година в снимки

Категория: Галерия Публикувана на Петък, 19 Юни 2015

15 септември - Тържествено откриване на учебната година

 

 

 

 

16 ноември - Международен ден на толерантността

 


Весела Коледа и Честита Нова Година!

 


Банго Васил 2015  година

 


  2015 година - Международна година на светлината

На 19.01.2015 година бе представена презентация на тема: „Светлината е живот“. Учениците бяха запознати със същността на светлината, нейните свойства и приложения. Изработиха табло с рисунки „Светлината и живота на Земята“

 

Цялата галерия може да разгледате ТУК


Първокласниците от клуб "Happy Hearts"

показаха на своите родители и учители,че изучаването на английски език може да бъде забавно.

 

 Цялата галерия може да разгледате ТУК


 


 Честита пролет! Слънчеви усмивки и цветно пролетно настроение!

 

Хей, вижте - слънчева принцеса тук дойде! -
Със рокля синя и със грейнало лице...
С усмивка тя снега стопи...
С ръце вълшебни и добри
събуди тя цветя, дръвчета и треви...
За нов живот ни благослови!

 Нека пролетта да носи радост!

Нека с цветята се будят надежди!


 


8 април - Международен ден на ромите

Лицата на усмихнатите ученици от ОУ „Св.св. Кирил и Методи”  село Черна гора украсиха корицата

на „БИСЕРИ ОТ СТРУМА”   - Сборник с образци на фолклор на ромите от долината на р. Струма, изд. АСТАРТА .

 

Снимките за корицата на книгата  и плаката на ЦМЕДТ „ Амалипе“ по случай  Международния ден на ромите - 8 април са дело на Радостина Петкова – ръководител на ателие „Цветна палитра“  по проект „Успех“.

Ръководството на училището пожелава на г-жа Петкова и на малките фотографи още творчески изяви и поводи за радост и гордост!


 


Обменна визита и екскурзия до град Пловдив

 по програма „Намаляване отпадането на ромски деца от училище“ на ЦМЕДТ „Амалипе“ гр. Велико Търново

На 25.04. / събота/ 2015 г.,  ОУ „Свети свети Кирил и Методий“ с. Черна гора посрещна ученици, учители и родители от ОУ „Йордан Йовков“ с. Трояново, общ. и І ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ гр. Гълъбово. По време на обменната визита бе споделен опит и идеи за по- ефективна работа на ученическите парламенти и родителските клубове при училищата. Участниците в срещата разгледаха обновените класни стаи на училището-домакин, резултатите от реализираните проекти и постоянната изложба от детски рисунки и фотоси. Всички гости се впечатлиха от обстановката в стаята за провеждане на занимания по интереси с учениците от първи клас, реализирана по проект „Подкрепа на целодневното обучение в начален етап“, цветния кът и откритата класна стая в двора на училището по Национална кампания „За чиста околна среда – 2014 година“ „Обичам природата -  и аз участвам“. Интерес предизвика и картината от приказни герои, нарисувана  в стаята на подготвителната група, на фона на която гостите си направиха снимки за спомен от визитата.

След срещата в училище, групата от 45 ученици, родители и учители отпътува за гр. Пловдив, за да  разгледа забележителностите на Стария град, пл. „Римски стадион“ и гребната база.Екскурзията съвпадна  с провеждането на Пролетния панаир на занаятите, организиран от Регионална Занаятчийска Камара  – Пловдив. Учениците се впечатлиха от тържествеността, с която са подредени шатрите и гордо окачените по тях майсторски свидетелства и сертификати, а също и от автентичния начин, по който изглеждат майсторите. Разбира се, най-интересно от всичко е, че те успяха да се запознаят със занаятите / ножарство, шапкарство, медникарство, художествено леене, кошничарство, свещолеене, каменоделство, хлебарство и сладкарство/ като начин на изработка и да се докоснат до някои от техните тънкости и техники. Акцентът на панаира на професиите бе съборът на хлебарите и пекарите, на който група майстори приготвяха хляб в пещ и го раздаваха на гостите.  Разнообразието от експонати бе огромно:  дърворезба, керамика, изделия от кожа, накити, икони , музикални инструменти, тъкани и плетива,  стъкло, сладки изделия. Посещението на Пролетния панаир на занаятите по безспорен начин помогна на учениците за професионалното им ориентиране. 

Срещата и запознанствата с нови приятели, неповторимата атмосфера на Стария град, панаира на занаятите, изпълнен с творчески дух и настроението по време на екскурзията ще останат незабравими за всички нас.


Реализирани инициативи за отбелязване на Третата глобална седмица за пътна безопасност

4- 11 май 2015 година

Участие в Националния конкурс за детска рисунка „Моето ДЗИ" - 2015 на тема: "Моят път до училище",  част „Безопасността на пътя с ДЗИ";

Запознаване с Детската декларация за безопасност на движението по пътищата;

 Изработване на табла под наслов Трета глобална седмица за пътна безопасност „Спаси живота на децата", с призив към децата, родителите и водачите на МПС за отговорно поведение на пътя и спазване на правилата за безопасност на движението, статистически данни за шокиращия брой на жертвите от ПТП;

Представяне на рецитал „Светофар“,  детски филмчета и презентации на тема „Безопасност на движението“.

 


 "НЕКА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ" - призив на ученици, родители и учители 

Във връзка с кампанията на ЦМЕДТ „Амалипе“- Велико Търново, на 04.05.2015 г.

в училищния двор на ОУ „Свети свети Кирил и Методий“ - с. Черна гора се проведе един нетрадиционен час на класа, посветен на доброто.

Със стихове, танци, послания, рисунки и 7-метрова картина учениците разказаха за доброто в света на приказките, в света на хората и природата.

Опитът на възрастните беше споделен от представител на Родителския клуб: „С делата си да напомняме какво е добро!

За пореден път учениците научиха, че всеки човек може да бъде добър, независимо от език, вяра,цвят, пол, възраст и традиции.

Доброто е във всеки един от нас, то не се подарява, не се разменя или продава.Не е възможно да направиш добрина на всеки, но ако правим по мъничко добро и се грижим за хората около себе си, за животните и растенията, то тогава   СВЕТЪТ БИ БИЛ ПО-КРАСИВ, ПО-ДОБЪР!


9 май - Ден на Европа

Европейски информационен център Стара Загора традиционно отбелязва Деня на Европа. Представители на центъра за първи път посетиха ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ с. Черна гора. Учениците се състезаваха, подреждайки гигантски пъзел, изобразяващ обединена Европа, нейните общностни символи, както и тези на всяка страна-членка. За тези, които предпочитат да нарисуват своята обединена Европа, бяха осигурени цветни тебешири и свободно място. Учениците отговаряха на въпроси за Европейския съюз, неговата история, настояще и бъдеще. За всички участници - победители и победени, екипът на Европа Директно - Стара Загора предостави награди.

Цялата галерия може да разгледате ТУК


 Голямата сцена на ХІ Детски ромски фестивал "Отворено сърце"  гр. Велико Търново /5-7 юни 2015 година/ или една причина учениците да посещават училище с желание

 

Няма дете, което да не желае да се изяви!

Няма дете, което да не иска да бъде забелязано!

Няма дете, което да не е щастливо, ако е аплодирано!

 „Отворено сърце“  - дава възможност за изява на всяко дете, дарява щастие и положителни емоции, изпълва с гордост и удовлетвореност.

Това е причината, за трета поредна година,  ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Черна гора да стане част от шарения парад на талантите и уменията. Отново популяризирахме своето училище и творчеството на нашите ученици от групите по проект „УСПЕХ“ – Ателие „Цветна палитра“, Клуб „Приказен свят“;  ИИД - „Сръчни ръце“  и СИП „Фолклор на етносите - Ромски фолклор“.

Организирахме собствен кът – изложба от фотоси и предмети,  които  представяха работата на учениците през годината. Гостите и приятелите на фестивала наблюдаваха изработването на картини с маски и оцветяването им със спрей, включваха при изработването на накити от ластик и хартия.  запазиха тези мигове чрез снимка за спомен. Новите ни приятели и училища получиха цветни подаръци от нас.

Изявите ни продължиха… Сцената на ромския фестивал се превърна в „горски кът“ и малките ни актьори представиха драматизацията „ От приказка в приказка“. Хумористичното ѝ звучене  породи усмивки и много настроение.

И накрая, но не на последно място заслужените аплодисменти на публиката получи групата по СИП „Фолклор на етносите - Ромски фолклор“. Ученици, родители, учители, регионалният образователен координатор на ЦМЕДТ „Амалипе“  и чаровната тригодишна Пепи- наша бъдеща ученичка, танцуваха с ентусиазъм, водени от идеята: „ Всички заедно за едно по-добро бъдеще“!

На голямата сцена на Дванадесети детски ромски фестивал „Отворено сърце“, Велико Търново  28 деца се изявиха, 28 деца бяха забелязани и аплодирани,  28 деца и ние, техните учители и родители бяхме удовлетворени, че заедно можем и успяваме!

Цялата галерия може да разгледате ТУК и ТУК


ИКД - КЛУБ "Сръчни ръце"

Нa 11 юни 2015 година бе презентирана дейността на клуба, чиито ръководител е Руска Георгиева.

Участниците в клуба с гордост представиха придобитите от тях умения и изработените предмети през учебната 2014/2015 година С въодушевление разказаха за преживяванията си по време на ХII Детски ромски фестивал „ Отворено сърце“ - Велико Търново и новите си приятели.

За активно участие в дейността на клуба, отличилите се ученици получиха приз от училището ни.


ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА ALWAYS, ЗАЕДНО ЗА ЕДНО ХАРМОНИЧНО ПОКОЛЕНИЕ НА БЪДЕЩЕТО!

Ние подкрепяме разработената от Procter & Gamble образователна програма, която информира момичетата за физическите и емоционални промени, настъпващи през пубертета.

В тази връзка на 11 юни 2015 година се проведе обучителна сесия в рамките на един учебен час. Модераторът, квалифициран в областта на психологията и педагогиката, презентира  целите на програмата и отговори на въпроси, относно дамската хигиена. В края на сесията всяко момиче получи образователни материали и мостри на продуктите на Always и Discreet. Инициативата на Procter & Gamble поставя здравното образование на учениците на първо място, защото това е нещото, от което те имат нужда, за да се развиват в баланс и хармония.