Ден на розовата фланелка 2016

Категория: Галерия Публикувана на Неделя, 28 Февруари 2016

Всякa последна сряда на месец февруари е Ден на розовата фланелка.

На този ден децата в много училища по света и у нас решават да се обличат в розово, за да кажат "Не на насилието в училище".
 Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици  Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците и от други училища чрез sms-и, и мейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

   През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25.02.2009 г.също много ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише "Tормозът спира тук" и „Ден на розовата фланелка". Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. около 1 000 000 ученици от над 25 страни честваха този ден.